Arkista tarinaa

Tässä blogissa käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun eri vuosikurssien opiskelijat kertovat tarinoita opiskelun arjesta Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteessä.
Tervetuloa blogimme lukijaksi! Lisätietoa opinnoista Virroilla

torstai 18. syyskuuta 2014

IBC-messuilla AmsterdamissaEuroopan suurimmat televisioalan messut järjestettiin Amsterdamin RAI-messukeskuksessa 12.-16. syyskuuta. Allekirjoittaneen ajatuksissa oli jo jonkin aikaa pyörinyt ajatus tuotantokaluston päivittämisestä. Mikäpä olisikaan siis parempi paikka tutustua uusimpiin tuotantovälineisiin kuin suurimmat tarjolla olevat alan messut! Näin syntyi ajatus lähteä kahden päivän reissulle ”Litin” entiseen kotikaupunkiin.

Ja isothan ne messut olivatkin. Yksitoista isoa hallia täynnä näytteilleasettelijoita. Kokonaispinta-alaa messualueella yhteensä 84 000 m2! Tosin koko tämä ala ei ollut täynnä allekirjoittanutta kiinnostaneita tuotantovälineitä, vaan mukana oli paljon esimerkiksi televisiokanaville tarkoitettuja jakeluun liittyviä ratkaisuja, jotka eivät liittyneet omiin kiinnostuksen kohteisiini laisinkaan.
Unohda 4K, 8K on tulevaisuutta. Messuilla huomasi selvästi, että 4K on ”päivän myyntitermi numero yksi.”. Tosin Future Zonella oli nähtävillä jopa 8K kamera. Tosin ihan tuotantokameroistakin RED Epic Dragon kuvaa jo 6K:ta.


Tuotantovälineisiin liittyen messuilla oli kuitenkin edustettuina lähes kaikki tunnetuimmat merkit ja lukemattomia pienempiä valmistajia. Muutamia tuntemiani ja odottamiani amerikkalaisia valmistajia (Metabones ja Kessler Crane etunenässä) ei messuilla ollut edustettuina. Sinällään omituista. Ajattelisi, että panostus olisi kannattavaa. Puolestaan iso liuta halvalta näyttäviä kiinalaisia valmistajia oli tuonut tuotteensa esille.

Kaikki tunnetuimmat tuotantokamerat olivat kuitenkin edustettuina. Mukana olivat elokuvakameroista mm. RED:in ja Arrin kamerat. Myös Canon, Sony, Panasonic, AJA ja Blackmagic olivat edustettuina. Tähän väliin täytyy mainita, että Blackmagicin osasto oli ulkoasultaan mielestäni vaikuttavin.


Kuvateksti: Blackmagicin osastolla oli kahvila osaston keskellä ja kamerat ympärillä – kahvia siellä nauttivat siis ainoastaan tarpeeksi kaunit mallit.


Kamerat tulivat tutummiksi, kun niitä pääsi näppäilemään ja pyytämään edustajia pitämään pienen esittelydemon. Toki olen netin kautta tutustunut kameroihin jo ennakkoon, mutta konkreettisuus tuo lisää ymmärrystä siitä mikä sopii omaan käyttöön parhaiten. Kameroista juuri messujen kynnyksellä julkaistu SONY FS7 jätti parhaimman maun. Se lienee allekirjoittaneen seuraava kamerahankinta. Täytyy vielä odotella nettiin ilmestyvää kuvamateriaalia.

Kameroiden ohella pääsin tutustumaan valo- ja äänikalustoon. Tosin täytyy sanoa, että niitä olisi voinut olla ehkäpä enemmänkin tarjolla. Esimerkiksi Sennheiserin ja Sound Devicen osastoilla yksittäiset mikit ja tallentimet eivät olleet pääosissa osastoilla. Tältä osin messut oli jopa pieni pettymys.

Tuotteiden näppäilyn lisäksi verkostoituminen on tärkeä osa messujen antia. Sain muodostettua muutamia kontakteja sekä Suomeen että ulkomaille messuvierailun aikana. Ehkäpä niistä on apua tulevaisuuden työkuvioissa! Messut tarjosivat myös isoja luentoja sekä valmistajien osastoilla järjestettyjä tuotedemoja, joista jäi oppia mukaan.


Kuvateksti: Adobe esitteli osastollaan tuotteidensa uusimpia ominaisuuksia.


 

Mikäli aiot osallistua IBC-messuille tulevaisuudessa, niin suosittelen majoittumista lentokenttähotelliin. Lentoasemalta on ilmainen kuljetus hotellille ja takaisin. Lisäksi lentokentältä on ilmainen kuljetus RAI-messukeskukseen. Näin ollen matkustamiseen ei mene rahaa laisinkaan. Taksilla matkustaminen ei Hollannissa ole kovin halpaa. Esimerkiksi taksimatka lentokentältä messualueella maksaa noin 40 euroa. Lentokentältä pääsee myös Amsterdamin keskustaan kätevästi junalla. Tämä lysti maksaa viisi euroa suuntaansa.

Kuvateksti: Mikäli lähdet messuille, käy ihmeessä illallisella kanaalin vieressä!
Messumatka ei ollut mikään kaiken mullistava kokemus, mutta ihan mielenkiintoinen ja uutta näkökulmaa antava matka. Ehkä tärkein anti oli yllättäen se, että huomasin kuinka helppoa on lähteä mukaan tuotteiden ominaisuuksien loputtomaan vertailuun ja selvittämiseen. Helpointa on kun hankkii riittävän laadukkaat (=kirpaisevan kalliit; halpaa ei kannata koskaan ostaa – varsinkaan ammattikäyttöön!) ja omaan tarkoitukseen sopivat tuotantovälineet ja keskittyy itse tekemiseen!

-Jussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti