Arkista tarinaa

Tässä blogissa käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun eri vuosikurssien opiskelijat kertovat tarinoita opiskelun arjesta Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteessä.
Tervetuloa blogimme lukijaksi! Lisätietoa opinnoista Virroilla

maanantai 14. helmikuuta 2011

Suosikkipelistä TAMKin opinnäytetyöksi: Pohjanmaan Valtias – huumoria ja häjyilyäPohjanmaan Valtias on huumorilla varustettu seikkailu- ja valloituspeli. Pelaajat matkaavat ympäri Pohjanmaan lakeuksia. Häjy pystyy tekemään kiusaa rehdin kustannuksella, mutta aina on vaarana joutua Vaasan vankilaan. Rehti taas voi kulkea vapaana ympäri Pohjanmaata ja saada apua kunnon ihmisiltä. Pelin pahin rangaistus on joutua saunan taakse. Tavoitteena on ottaa koko Pohjanmaa haltuun. Tämä tapahtuu ostamalla sekä valtaamalla paikallisia kaupunkeja ja pitäjiä.

Peli sisältää todellisia alueita ja matkailukohteita. Kaikki on toteutettu pelin veikeällä otteella niin kuvituksen kuin tekstityksenkin osalta. Nauru on herkässä kun pelaaja nostaa pelikortin, jossa komeilee Teemu Rajalan kuvittama pohjalaispelihahmo ja Jaakko Talvitien tekstittämä tapahtuma. Miltä kuulostaa esimerkiksi kyläkauppias Humpuuki Hemppa joka tarjoaa silakoota kissiille tai raivostunut Perälän isäntä, joka vartioi naurismaataan?


Jukolautapelien isännät Jaakko Talvitie ja Teemu Rajala.

Pelimekaniikka ja pohjalaisuus

Tässä pelissä ei heitetä noppaa, vaan paketti sisältää tuliterän systeemin, jonka omaperäisyys palvelee teemaa täysin rinnoin. Pelaajalla on käytössään rahaa ja pohjalaista valtaa, joilla hän voi edistää matkaansa valtiaaksi. Puukkohipassa pelaajat valtaavat pohjalaisia pitäjiä toisiltaan, sekä häjyt taistelevat vapaudestaan Vallesmannin yllättäessä. Jussipaidan omistava pelaaja pystyy halutessaan ottamaan uuden taiston, jos ensimmäinen puukkonujakka päätyy häviöön.

Koston kierre alkaa pelaajan räjäyttäessä toiselta kokonaisen kaupungin pois kuskaamalla kottikärryt vastapuolen alueelle. Tällöin pelaajat käyttävät vastaantulevien häjyjen palveluksia, tai vastaavat haasteisiin samalla lääkkeellä. Pahimmassa tapauksessa pelaaja passittaa vastapuolen saunan taakse, joka tietää samalla yhden pitäjän menettämistä.

Pelaajat liikkuvat korteilla, joissa pohjalaista väestöä tulee vastaan roppakaupalla. Pelaaja tapaa muun muassa vaasalaisen pitkän linjan punk/rock-yhtye Klamydian, sekä pohjalaiset legendat Isoontaloon Antin ja Rannanjärven. Liikkumiskortit tarjoavat monia eri vaihtoehtoja toteuttaa itseään.

Vastaan saattaa tulla myös haasteen esittäviä pohjalaisia. Näitä kutsutaan Priukaajiksi ja heistä pelaaja selviytyy vain jos omistaa kirveen. Tällöin pelaaja taistelee pelin tarjoamia vastuksia vastaan ja hänen kimppuunsa saattaa hyökätä Vanha Piika tai legendaarinen Nuijapäällikkö!

Pohjanmaan murre on vahvasti läsnä koko pelin, mutta ohjeistus on kirjakielellä. Tämän ansiosta pelistä ollaan kiinnostuneita myös Pohjanmaan ulkopuolellakin. Peli sisältää ainoastaan suomenkieliset ohjeet.
Peli on ensisijaisesti suunniteltu nuorten aikuisten illanviettopeliksi. Hauskan illan lisäksi peli herättää ylpeyttä pohjalaisista juurista, sekä vie pohjalaisuutta eteenpäin hauskalla omalla tavallaan. Peli sopii tasapuolisesti naisille ja miehille ja myös 10-vuotiaat ovat oppineet pelin vaivatta.

Pelissä maksetaan Pohjalaisten paikallisosuuspankkien rahalla

Pohjalaiset paikallisosuuspankit ovat Jukolautapelien kanssa yhteistyössä ja heidän tunnuksensa komeilee pelirahassa. Rahassa on myös nyt eläkkeelle jääneen pankin toimitusjohtajan Leo Korpi-Halkolan signeeraus. Pienin raha on 10 miljoonaa ja suurin 100 miljoonaa. Yhdessä pelissä on yhteensä kahdeksan miljardia!

Rahalla ostetaan pääsääntöisesti pelialueen pitäjiä ja kaupunkeja, joiden ostamisella pelaajalle kertyy valtaa tehdä tehtäviä ja taistella muita pelaajia vastaan. Rahalla pärjää myös vastaantulevien pohjalaisten kanssa.

Virallinen pelirahan julkaisutilaisuus. Jaakko Talvitie, Kristiina Itälaakso, Teemu Rajala, Leo Korpi-Halkola ja Paavo Ruotsalainen.


Jukolautapelit


Pohjanmaan Valtias -pelin on kehittänyt Jukolautapelit, joka on jurvalaissyntysten TAMKissa opiskelevan Jaakko Talvitien ja Teemu Rajalan perustama yritys. Peli on pohjalaisen sisukkuuden malliesimerkki. Kolmekymppiset kaverukset ovat kehittäneet pelin loppuun ja tehneet kaiken sisällön omatoimisesti.

Ainoa ulkoinen tekijä on ollut pelin valmistus, jonka ammattitasoisesta jäljestä vastaa Toytech Industrial, joka sijaitsee Hong Kongissa. Toytechin laatu päihitti kilpailijat mennen tullen ja niinpä Jurvan Niemenkylästä on asioitu maailman toiselle puolelle ja tuote saapui turvallisesti Suomeen 24.1 laivarahdilla. Tämän jälkeen miehet ovat toimineet varastologistiikan ja inventaarien parissa.

Nyt peli on saatettu kauppoihin ja Jukolautapelit hoitavat myös jakelun kaupoille, sekä verkkokaupan asiakkaille. Urakka on iso, mutta pohjalainen isäntä vastaa kymmentä käsiparia. ”Kaksi miestä riittää ja me emme anna periksi koskaan!”

Peli on viimeisen päälle testattu ja jo nyt ensimmäisiltä ostajilta on tullut positiivista palautetta Pohjanmaan Valtiaan facebookin, sähköpostien ja jopa puheluiden muodossa.

Julkaisija: Jukolautapelit
Julkaisuajankohta: Peli ilmestynyt kauppoihin 4.2.2011
Pääpelisuunnittelija: Jaakko Talvitie
Graafinen suunnittelu: Jaakko Talvitie
Teksti: Jaakko Talvitie
Tuottaja/markkinointi: Jaakko Talvitie
Pelisuunnittelu: Teemu Rajala
Kuvitus & graafinen toteutus: Teemu Rajala

Projektin keskivaiheilla mukana olivat myös Jaakko ja Jussi Järviniemi.

Lisää tietoa osoitteessa www.pohjanmaanvaltias.com


Vaasalaisyhtye Klamydia seikkailee Pohjanmaan Valtias-pelissä.


TAMK ja Pohjanmaan Valtias

Pelin idean takana on TAMKin Virtain yksikössä käsikirjoittamista ja kuvallista ilmaisua opiskeleva Jaakko Talvitie. Idea peliin syntyi jo vuonna 2006 Jurvassa ja Talvitie on kehittänyt ideaa eteenpäin siitä lähtien.

Talvitie osallistui Virroilla silloisessa PIRAMKissa vuonna 2007 tammikuussa musiikin ja av-tuotteistamisen opintoihin. Liiketoiminnan harjoittamisessa ovat apuna olleet muun muassa ammattikorkeakoulun talous- ja markkinointiopinnot sekä vuosi osuuskuntatoimintaa opintojen lomassa.

Talvitie on pystynyt kehittämään Pohjanmaan Valtias-peliä opintojen työharjoittelun ohessa. Kattava työ tulee olemaan myös Talvitien päättötyö.

Talvitien omatoiminen osallistuminen koulun mahdollistamiin projekteihin on poikinut monta muutakin erinomaista osaamisen näytettä.

Alavuden Spelit -2008 DVD sisältää noin 50 musiikkivideota perinteistä kansanmusiikkia, sekä folkpohjaista pop-musiikkia. Yksi levyllä esiintyvä artisti on Pauli Hanhiniemi ja Hehkumo. Spelit-videolla Jaakko Talvitie toimi kuvaajana, tuottajana, leikkaajana, jälkituotannossa, grafiikan suunnittelussa ja DVD -toteutuksessa.

Gametruder-videopeliohjelma oli yksi osuuskuntavuoden Diggari-kanavalle tehdyistä ohjelmista. Ohjelmassa vierailtiin videopelaajien kotona ja testattiin uusia pelejä. Samalla ohjelman tuotantokauden aikana nähtiin videopelien tuotantokaarta pelikoulusta, pelien tuotantoon, markkinointiin ja myyntiin. Ohjelmaa tuki Sony Playstation. Talvitie toimi ohjelmassa tuottajana, käsikirjoittajana, graafikkona sekä toteutti peliarvosteluja ja markkinointia.

Oliver – Mua et koskaan saa -musiikkivideo kuvattiin kesällä 2008 Virtain keskustassa ja video julkaistiin 2009 alkupuoliskolla yhtyeen debyyttialbumin kanssa. Video päätyi MTV Finlandin esitykseen. Videolla Talvitie toimi ohjaajana, tuottajana, käsikirjoittajana, leikkaajana ja jälkituotannossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti