Arkista tarinaa

Tässä blogissa käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun eri vuosikurssien opiskelijat kertovat tarinoita opiskelun arjesta Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteessä.
Tervetuloa blogimme lukijaksi! Lisätietoa opinnoista Virroilla

torstai 13. lokakuuta 2011

Hyvä yhteishenkikään ei poista nälkää

Häiritsen vieressä istuvan luokkatoverini keskittymistä tunnilla, sillä mahani kurnii. Pian huomaamme, että molempien mahat kurnivat ikään kuin duettona. Onneksi on kohta ruokatunti, ettei tarvitse muodostaa orkesteria mahamme kurinasta koko luokan kesken.

Ruokatunnilla etsimme keinoja huijata mahamme mahdollisimman edullisella ja tukevalla välipalalla, jotta se uskoisi olevansa täynnä. Saamme tukahdutettua äänet, mutta koulua on vielä pitkään. Terveellisen ruokavalion saavuttaminen on taas liian ylellistä opiskelijabudjetilla.

Jos joku ei vielä tiedä, niin valaisen tilanteen: Me Tamkin Virtain pisteen opiskelijat boikotoimme ruokalaa, sillä koulumme ravintola Pirko ei ole hakeutunut Kelan ateriatuen piiriin. Eli käytännössä emme saa Kelan ateriatuen edellyttämää opiskelija-alennusta. Boikottipäätöstä lietsoi ruoan hinnan nouseminen 4,05 euroon. Syyksi Pirkon ravintolan taholta tuli laskelma ruoan kustannuksesta.

Tässä taas on meidän opiskelijoiden laskelma:

                  Tulot:
                  Kelan opintotuki: 469 e
                
                  Menot:
                  Vuokra asuntolalla (sähkö ja vesi kuuluu): 337 e

                  Jäljelle jää: 132 euroa.

Jos syön joka arkipäivä koulussa yhden aterian (yhteensä 81 euroa), muihin kuluihini jää ainoastaan 51 euroa. Eli emme muutenkaan pysty syömään, joka päivä koulussa taloudellisista syistä vaikka haluaisimmekin.

Meillä ei ole hirveesti mahdollisuuksia hankkia lisää tuloja käymällä osa-aikaisesti töissä. Pääsemme yleensä todella myöhään koulusta ja Virroilla palvelualan työpaikat ovat jo kiinni siihen aikaan.

Suomella on loistava maine maailmalla hyvinvointivaltiona. Tiedostamme sosiaaliset oikeutemme ja pidämme myös niistä kiinni. 

Tällä hetkellä pärjäämme käyttämällä osuuskunnan jääkaappia, mikroa ja kahvinkeitintä. Pitkistä koulupäivistä ja epäterveellisestä ruoasta huolimatta pärjäämme hyvin mahtavalla yhteishengellä ja päättäväisyydellä. Toivomme kuitenkin, että Pirko hakeutuu Kelan ateriatuen piiriin. Jos emme saa ratkaisua asiaan lähdemme neuvottelemaan muiden Virtain ravintoloiden kanssa.

Teksti: Derya Tekin
Kuva: Kristian Isotalo

Viime viikkoina Virtain Pirkon ruokalassa on ollut tilaa, sillä TAMKin opiskelijat boikotoivat kouluruokailua. TAMKOn keskiviikkoinen ruuanjakotempaus sai runsaasti kiitosta Virtain opiskelijoilta. Opiskelijat toivovat Pirkon hakeutuvan Kelan ateriatuen piiriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti