Arkista tarinaa

Tässä blogissa käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun eri vuosikurssien opiskelijat kertovat tarinoita opiskelun arjesta Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteessä.
Tervetuloa blogimme lukijaksi! Lisätietoa opinnoista Virroilla

perjantai 20. toukokuuta 2011

Kevään vierailujen antia

Virroilla on nähty kevään aikana mielenkiintoisia vieraita. Tässä ajatuksia Jouko Aaltosen ja Mikko Kuparisen vierailuista.

Jouko Aaltonen kertoi opiskelijoille uunituoreesta dokumentistaan Taistelu Turusta.

Jouko Aaltonen - Taistelu Turusta

Kello 10.00 Teppo laittoi dokumentin pyörimään täydelle luokalle. Seuraamassa olivat ryhmät Kuva 10, Kuva 09 ja Kuva 08.

En ollut aikaisemmin kuullut kyseisestä dokumentista ja nimen mukaan ajattelin lähinnä näkeväni historiallisen dokumentin Turun palamisesta. Yllätyin positiivisesti, etten joutunut seuraamaan jo loppuun kaluttua aihetta tulipalosta.

Mielenkiintoni heräsi, kun tajusin mistä oli kyse. Kuvia vanhasta kauniista Turusta liiteli silmieni edessä. Mietin vain kuinka oli harmillista, etten ollut niitä paikkoja koskaan nähnyt, enkä tulisi edes näkemään.

Dokumentti käsitteli myös anarkistista puolta suojelusta. Tämä laittoi välillä miettimään, mitä te nuoret yritätte? Osa nuorista tuntui olevan mukana valtaajaporukassa vain siksi, että he saisivat huomiota. Tietenkin osa oli kauniin ajatuksen takana seisovia nuoria.

Dokumentti laittoi minut miettimään kuinka vaikeaa nuorten on saada oma ääni kuulumaan. Tietämättöminä politiikasta tai paperisodista he ajattelevat naivisti ja jopa ihannoivat anarkistisia valtauksia.

Dokumentti näytti kuinka kaunis Turku on joskus ollut, kuinka vanhat victorianaikaiset rakennukset kerran nousivat ylväinä Turun kaupunkikuvassa ja kuinka ne 60-luvulla musertuivat uudisrakennusten tieltä.

Dokumentin jälkeen saimme kuulla Aaltosen mielenkiintoisen luennon tekoprosessista. Saimme lukea synopsiksen ja dokumentin käsikirjoituksen. Itse sain oman kopion käsikirjoituksesta, kun kauniisti pyysin.

Kokonaisuudessaan pidin luennosta. Sain kuulla kaikenlaista mielenkiintoista dokumentin teosta ja epäselviin kohtiin tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä.

Luennon jälkeen mietin itsekseni kuinka pahasti Turun tauti on vaikuttanut - ja tulee vaikuttamaan myös minun oman paikkakuntani kauniisiin rakennuksiin.

Milja Kauppinen

Työelämävierailut ovat antoisia kokemuksia opiskelijoille.


Mikko Kuparinen – Mobile Horror


Kauniina alkukesän päivänä 10.5.2011 noin kellonaikojen 10–16 välillä saimme nauttia av-alan ammattilaisen kädennäytteestä ja luennosta. Kuvapuolen vuosiluokat 08, 09 ja 10 olivat seuraamassa ensin Mikko Kuparisen ohjaamaa draamakomediaa Mobile Horror, jonka jälkeen ohjaaja kertoi yksityiskohtaisesti tuotantoprosessista ja vastasi oppilaiden kysymyksiin.

Elokuva oli itsessään mainio bisnesmielinen huumoripläjäys sisällöntuottajista, joiden keskinäinen harmonia ja vuorovaikutus joutuvat koetukselle fuusioitumisen uhan alla. Nimike oli alun perin näytelmä ja Kuparinen saikin tehtäväkseen luoda siitä dramatisoinnin elokuvalliseen muotoon yhdessä Juha Jokelan kanssa.

Näytelmäkäsikirjoituksen ja elokuvakäsikirjoituksen ero on siinä, että ensimmäisessä on lähes pelkästään dialogia ja jälkimmäisessä paljon enemmän toiminnan kuvausta. Kuparinen halusikin tehdä näytelmän tilanteista mahdollisimman toiminnallisia ja tämä vaati dialogin karsintaa vain siihen materiaaliin, joka tuki tarinan draaman kaarta.

Toimistoympäristönä toimiva kuvauspaikka oli tekijöille lottovoitto, sillä siinä oli vaihtelevuutta ja tilaa liikkua. Miljöönä toimisto on staattinen, mutta kuvauspaikan ikkunat toivat taustalle kaupungin sykettä. Kaikki tämänkaltaiset erikoisetkin yksityiskohdat tuotantovaiheesta olivat mielenkiintoista kuultavaa ja antoivat lisämerkitystä näkemällemme elokuvalle.

Viimeisenä osiona Kuparinen vastaili kysymyksiin ja puhui muun muassa lempiohjaajistaan, subjektiivisista näkemyksistään alasta, palkka-asioista sekä miellyttävistä ohjauskokemuksista.

Sabina Köteleki


Kuvat: Tanja Juslin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti