Arkista tarinaa

Tässä blogissa käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun eri vuosikurssien opiskelijat kertovat tarinoita opiskelun arjesta Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteessä.
Tervetuloa blogimme lukijaksi! Lisätietoa opinnoista Virroilla

maanantai 19. marraskuuta 2012

Sarjakuvantekijän mietteitä

Sarjakuvan tekeminen on yksinäistä puuhaa. Päivästä toiseen se vaatii omanlaista keskittymistä ja aiheiden kypsyttelyä. Sikäli jo "sarjakuvataiteilija"-nimike on hieman harhaanjohtava, kyse kun on enemmänkin käsityöläiskulttuurin johdannaisesta.

Kun menneellä viikonloppuna olin Oulun sarjakuvafestivaaleilla yhdessä käsikirjoittaja Mikko Mustasaaren kanssa esittelemässä uutta sarjakuva-albumiamme, tuntui hämmentävältä nähdä paljon ihmisiä. Yksinäisen puurtamisen vastapainona tuleekin tavata ihmisiä sekä sosiaalisia kanssakäymisiä, joten tilanteessa kannatti ottaa kaikki irti. 2,5 vuoden kokonaistyö on ohitse, on lupa seisoa työnsä takana.

Mutta nyt on aika maata taukopaikalla. Erinäiset sarjakuvaprojektit pingottavat tekijöitään joskus äärimmilleen ja normaalielämän realiteetit tapahtumineen sekä askareineen täytyy hoitaa myös kunnialla. Siksi sarjakuvapiirtäminen on ehkä kasvattanut enemmän kuin moni muu asia yhteensä: aikatauluttaminen ja deadlinejen kohtaaminen pakottavat varsinkin kuvitus- sekä mainossarjakuvatyöskentelyssä tekemään ratkaisuja - monesti jopa saman päivän sisällä. 

Vaikka koulun osuuskuntaprojektit vaativat panoksensa, pidän oman vapaa-ajan työskentelyni freelancer-kuvittajana myös tärkeänä, koska korvausta vastaan mielekkäiden asioiden tekeminen on sitä oikeanlaista käsityötä, jonka tekijöitä ja tekemistä arvostan. Lisäksi mielessä muhii ainakin viisi uutta projektia, jotka osa ovat olleet ja ovat varmasti vielä vuosia kokoamisen alla, mutta kaikki aikanaan. Myöskin opinnäytetyön toteuttaminen sarjakuva mielessä pitäen on kehitteillä.

Äskettäin julkaistusta Aave Stream Cityssä -albumista löytyy lisätietoa kustantajan sivuilta. Ilman Mustasaaren mainiota käsistä ja Lempo Kustannuksen porukkaa ei fyysistä sarjakuvaa olisi, joten suuri kiitos heille!

- Aapo Kukko, 11kuva-ryhmä, Virrat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti