Etiopiaa voidaan pitää "ihmiskunnan kehtona", sillä varhaisimman nykyihmisen fossiilit on löydetty Etiopiasta, Omojoen lähistöltä. Näin kertoi tuttu ja turvallinen, Wikipedia. Samainen lähde kertoo myös Etiopian olevan Afrikan toiseksi runsasväkisin valtio, asukkaita siellä on yhteensä noin 85 miljoonaa.
Etiopia sijaitsee Afrikan sarvessa, päiväntasaajan kohdalla.
Saimme tämän hienon mahdollisuuden hieman yllättäen. Kun selvisi, että kyseiseen maahan on 10.1.2013 lähdössä yhdeksän hengen luokanopettajaksi opiskelevien opiskelijoiden ryhmä, oli tilaisuuteen pakko tarttua. Matkan tarkoituksena opettajaopiskelijoilla on suorittaa kuukauden mittainen harjoittelunsa paikallisissa etiopialaisissa kyläkouluissa Maren ja Hosainan kaupungeissa.
Me lähdemme mukaan matkaan ja seuraamme heidän harjoitteluaan alusta loppuun asti kuvaten samalla materiaalia harjoittelun kulusta. Tarkoituksenamme on tehdä matkasta noin 50 minuuttinen dokumentti, joka paneutuu mm. siihen, miten Suomessa opitut opetusmenetelmät soveltuvat täysin vieraan maan opetuskulttuuriin, miten opetustapoja täytyy muuttaa, millaista ylipäätään on tavallinen koulunkäynti kehitysmaassa. Yritämme myös tuoda esille sitä, näkyykö näissä kouluissa ollenkaan esimerkiksi Suomesta tulleiden rahakeräysten tuotot mitenkään käytännön tasolla.
Uskon, että monia matkaanlähtijöitä on Etiopiassa vastassa aikamoinen kulttuurishokki, mutta ainakin itse odotan innolla sitä, että pääsee oikeasti paikalliseen kylään näkemään, millaista eläminen on siellä ja miten ihmiset tulevat toimeen. Vastakohtana tästä olisi matka johonkin turistirysään, jossa tarjoilivat tervehtivät sinua suomeksi jne.
Lisää haasteita tuovat myös tulli, joka mm. kieltää isojen videokameroiden viennin maahan, joten dokkari tullaan kuvaamaan järkkäreillä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on myös lakipykälä, joka kieltää Skypen käyttämisen maan sisäisen puhelinverkon alaisuudessa. Rikkoessa tätä lakia, joutuu kuulemma 15 vuodeksi vankilaan.
Tottakai tämmöisessä projektissa tärkeässä roolissa on yhteistyökumppanit, joiden etsimiseen on mennyt rutkasti aikaa. Tavoitteena tietenkin on, ettei matka tulisi maksamaan meille mitään, vaan saisimme rahoittajan muualta. Tällä hetkellä kuviot ovat hyvällä mallilla sen suhteen, mutta saa nähdä kuinka loppujen lopuksi käy.
Jokatapauksessa tästä on tulossa hieno yhteistyöprojekti kahden suuren tamperelaisen oppilaitoksen, Tampereen yliopiston sekä Tampereen ammattikorkeakoulun kesken.
-Kristian Isotalo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti