Monesti törmään teksteihin, joissa paasataan taide- ja kulttuurialan ylikoulutuksesta tai pessimistisesti povataan työttymyyden olevan todennäköistä. Itse kurkotan katseeni mieluusti vielä kauemmas tulevaisuuteen.
Teknologialla näyttää nykyään olevan käänteinen vaikutus työllisyyteen verrattuna sadan vuoden takaiseen tilanteeseen. Mitä edullisemmaksi koneellistaminen ja automatisointi yrityksille tulee, sitä enemmän lentää työläisiä pihalle. Jos firmalla menee huonosti, vähennetään palkkojen maksusta lähes ensimmäisenä. Uusia hakijoita pätkätyömarkkinoille!
Ihmiskunnan liikakansoituksesta on myös paasattu paljon ja tällä hetkellä määrämme kasvaa noin neljällä yksilöllä joka sekunti. Kuka uskoo, että työpaikkoja tulee yhtä tiheästi? Kaikille ei vain voi riittää sitä kuuluisaa "työtä, jolla on tarkoitus."
Mielikuvissani yhä suurempi osa ihmisistä tulee tekemään töitä nimenomaan taiteen ja myös tieteen aloilla. Kun ei ole tarvetta töihin ja jää itselle aikaa, sitä alkaa tuntea ja tutkia maailmaa herkemmän ja tarkemmin. Tulevaisuudessa olisi paljon vapaita "työttömiä", jotka tekisivät taidetta järjettömät määrät ja ottaisivat tieteessä ripeitä edistysaskelia. Taide ja tiede rinnakkain, toinen toistaan luovuudella rikastuttaen. Tällaisiin visioihin tahdon uskoa.
Kuinkahan paljon luovuutta jää maailmassa käyttämättä kun pitää vääntää muttereita, painella nappeja, mapittaa papereita tai laskea ja tarkkailla budjettia?
Rauli Hirvilammi
Kuva09
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti