Arkista tarinaa

Tässä blogissa käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun eri vuosikurssien opiskelijat kertovat tarinoita opiskelun arjesta Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain toimipisteessä.
Tervetuloa blogimme lukijaksi! Lisätietoa opinnoista Virroilla

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Työnhakijan ylitettäviä esteitä ja haasteita


 Opintojen edetessä, jokaiselle opiskelijalle tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin työnhakuprosessi
 – joko kevyttä ilta- tai viikonlopputyötä opiskelujen aikana, lomaksi keikkahommaa kotikaupungista tai sitten työharjoittelupaikkojen etsintää. Hakuprosessi on pitkä ja vaivalloinen, mutta sen kaiken vaivan arvoista. Sitä voisi verrata hyvinkin yhteishakujen paperityöhön; on paljon muistettavaa, liitteiden lisäilyä ja ehdottomasti huolellista ja pikkutarkkaa kirjoittamista. Siihen kannattaa varata aina aikaa erikseen. 

Perinteisen työhakemuksen täyttäminen, ja CV:n laatiminen on usein joillekin turhauttava kokemus. Kun on lähettänyt useampia hakemuksia eri yrityksille, on vaikea pysyä enää perässä mihin kaikkialle on jo tehnyt hakemuksen. Työnantajat eivät katso hyvällä, jos lähettää kahdesti samaan paikkaan työhakemuksen – kesätöiden kohdalla molemmat hakemukset usein hylätään prosessin alkuvaiheessa. 

Pikkutarkan työnhausta tekee sen, että pitää katsoa tarkkaan mihin vastaa mitäkin. Jos ei keskity siihen mitä kirjoittaa, unohtaa usein lisätä oleellisia asioita hakemukseen, kuten tämänhetkisen opiskelupaikan, edellisen työnantajan tai omat yhteystietonsa. 

Kauppaketjujen yleispätevät, netissä täytettävät hakulomakkeet helpottavat usein monivaiheisuudellaan hakemuksen täyttöä ja lähettämistä, mutta niitä onkin puolessa tapauksissa lähes mahdotonta korjata myöhemmin, jos huomaa tehneensä virheitä täyttäessään hakemusta. Kannattaa siis aina varmistaa kahdesti, onko laittanut oikean puhelinnumeron, osoitteen ja sukupuolen työhakemukseen, vaikka laittaisi liitteisiin CV:n jossa kyseiset asiat olisivat oikein merkitty. Voihan se ystävien kesken olla huvittavaa merkitä itsensä vastakkaisen sukupuolen edustajaksi työhakemukseen, mutta useimmiten työnantajilla ei ole sitä samaa huumorintajua. 

Postitse lähetettävissä hakemuksissa työnhakija on lähes aina postin armoilla – jos hakemuksen postileimassa on väärä päivämäärä, hakemus heitetään usein roskiin, vaikka hakijalla olisi pätevyys työhön. Työnantajalla on kuitenkin oikeus vaatia työnhakijalta täsmällisyyttä tällaisissa asioissa.

Yleisen työkokemuksen – perinteisen kassatyön ja siivoamisen – lisäksi voi olla vaikeaa löytää monipuolista ja vastuullista työtä. Yleensä isommat firmat tarjoavat kesätyöpaikkoja tiettyjen alojen opiskelijoille, mutta hakijoiden suhde työpaikkojen määrään voi olla epätoivoisen näköistä ensimmäistä kertaa työtä hakevalle. 

Työharjoittelupaikkojen hakeminen kulttuurialan opiskelijalle voi olla haasteellinen homma ilman suhteita, kykyä etsiä pienempiä yrityksiä tai valmiutta lähteä koti- tai opiskelukaupungista kauemmaksi maailmalle. Opiskelijalla voi olla myös korkeat odotukset itsestään, mikä voi aiheuttaa pettymyksiä hakiessa töitä suuremman luokan firmasta. Tällaisina hetkinä kannattaa vain pitää pää pystyssä, ja lähettää uusia hakemuksia muihin yrityksiin tai kauppaketjuihin. 

Työ on aina työtä – jos ei ole valmis lähtemään siivoamaan yrityksien vessoja, voi huomata piankin ettei työtä löydy niin helposti. Asenne usein ratkaisee monia työpaikan saanteja, jonka voi ja pitääkin ottaa esille hakemusta täyttäessä. Persoonallinen ja hyvin täytetty hakemus tuo mahdollisuuden työhaastatteluihin, joissa paras ase on sosiaalisuuden lisäksi hymy. Onnea työnhakuun kaikille sitä tarvitseville, asenne korvaa puuttuvan taidon.

Katariina Ihalainen
Kuva11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti